Več o VKR

V ukrepih za večjo preglednost dejavnosti poslovnih subjektov pri poslovanju z gotovino in zmanjšanje sive ekonomije je zakonodajalec s spremembami Zakona o davčnem postopku predpisal uvedbo vezanih knjig računov. Podrobneje pa je uvedbo uredil ustrezen pravilnik.

Svojo izvedbo vezane knjige računov ima na voljo tudi Zveza strojnih krožkov, ki je izdala prilagojeno verzijo knjige. Knjigo lahko člani SK uporabljate za poslovanje tako med člani SK kot tudi nečlani SK.

Od 31. 1. 2015 je obvezna uporaba vezane knjige računov za osebe, ki so dolžne po predpisih voditi poslovne knjige in pri tem izdajajo račune, vendar pri gotovinskem poslovanju ne uporabljajo računalniškega programa oziroma elektronskih naprav (registrske blagajne).

Vsaka vezana knjiga računov ima svojo neponovljivo identifikacijsko številko, ki jo je potrebno registrirati na FURS. Knjiga vsebuje 50 oštevilčenih računov. Vsak ima po dve kopiji, ena kopija je vaša, druga ostane v knjigi računov.

Z Zvezo strojnih krožkov smo pripravili nekaj informacij, ki vam bodo pomagale pri upoštevanju novega pravilnika. Objavljamo predstavitev, ki ste jo člani strojnih krožkov po Sloveniji lahko spremljali na občnem zboru vašega strojnega krožka. Dodajamo še sporočilo za javnost Finančne uprave RS, nekaj pogostih vprašanj in odgovorov na to temo in vlogo za potrditev vaše vezane knjige računov.

 

Predstavitve

Dokumenti

Radijski prispevek

Prispevek radia ognjišče na temo odsevnih tabel in vezane knjige računov: