O izobraževanju

Z letom 2015 je prišel v veljavo Pravilnik o delih in opremi vozil. Gre za Uradni list RS 44/2013 (natančneje 1689. sklep: Pravilnik o delih in opremi vozil, Stran 5117). Kot posebej pomemben del Pravilnika izpostavljamo 25. in 28. člen. Če jih povzamemo: obvezen bo trikotnik za označevanje počasnih vozil (na traktorju oz. priključku) in posebej bo treba označiti dele, ki so širši od 2,55m (naj si bo na traktorju, priklopniku ali priključku).

Predstavitev

Prospekt

Video

Pogosta vprašanja

Kje mora biti odsevni trikotnik pozicioniran?

Če pogledamo zadnjo površino traktorja oz. kompozicije, je lahko trikotnik nameščen kjerkoli (levo, desno, zgoraj, spodaj). Posebnih omejitev ni, je pa priporočljivo, da ga nameščate na levo polovico zadnje površine.

Vedno se peljem vsaj 50km/h. Potrebujem odsevni trikotnik za počasna vozila?

Odsevni trikotnik potrebujejo vsa počasna vozila, ki so homologirana na 40km/h ali manj. Hitrost v dani situaciji ni pomembna.

Kakšna mora biti površina table za širša vozila?

Tabla za označevanje širših vozil mora imeti površino vsaj 600cm2 , imeti mora 100mm široke rdeče bele črte, ki so pod kotom 45° in odsevnosti tipa 2.

Kakšna je predpisana globa?

Če vozilo ni pravilno označeno je predpisana globa 100€.

Na priklopniku imam nameščen trikotnik, ga potrebujem tudi na traktorju?

Vkolikor imate pripet priklopnik, je trikotnik lahko samo na priklopniku. Če ste na cesti brez priklopnika, mora biti trikotnik na traktorju.

Kdaj se vozilo šteje kot širše vozilo?

Ko je vozilo oz. priključek širši od 2,55m, je to širše vozilo in mora biti posebej označeno.

Kakšna mora biti odsevnost, v čem je razlika?

Odsevnost tabel mora biti vsaj tipa 2, kar pomeni da se odseva tudi pod kotom 45°. Tip 1 ni primeren, saj je odseven samo pravokotno.

Ali je lahko odsevni trikotnik obrnjen “na glavo”?

Označevalna tabla za počasna vozila ne sme biti nameščena na glavo. Ni po pravilniku. Ne glede na boljšo vidnost.